ДЕШАВАЊА

Read the latest news and stories.

Zahvalnica Moma

Скупштина Удружења Прибојаца у Београду, 23.04.2015.године, изабрала је Момира Маријановића за „Изузетно заслужног члана Удружења“

У сладу са Статутом Удружење је установило признање „Изузетно заслужни члан Удружења“за своје осниваче и најзаслужније чланове.

Ове године Скупштина је ово признање доделила Момиру Маријановићу као дугогодишњем члану, за сав досадашњи допринос успешном раду Удружења и уопште допринос у неговању и ширењу културе, традиције и вредности прибојског краја.

Момир Маријановић је родом из Прибојске Бање. Службовао је у Паризу, Москви, Бриселу, и Мадриду. Објавио је више публицистичких радова и фељтона. Као припадник Министарства спољних послова, службовао је у европским метрополама и скупљао сваковрсну документацију коју су писали о нама и пријатељи и непријатељи. Скупио је више од 5000 докумената од којих више од 500 непознатих у нашој историографији. Уступао је своје збирке докумената Академији наука и Историјском архиву Србије. Написао је две књиге: Црна гора у очима Европе и Балканска ружа ратова.

Први је објавио да је први турнир у тенису на овим просторима одигран у Прибоју, три године после првог турнира у Лондону. Први турнир у предграђу Лондона одигран је 1877. године, а у Прибоју на „Зеленцу“ 1880. године. Прибојци су добили игралиште дванест година пре Београђана, који су тенис почели да играју на Калемегдану. Турнири у Прибоју одржавани су све до 1929. године. Сазнавши ову занимљивост, Фондација нашег славног тенисера Новака Ђоковића одлучила је да граду, у којем је тенис почео да се игра у Србији, обезбеди изградњу савременог тениског терена. То ће омогућити да Прибој настави традицију у овом спорту која је прекинута почетком прошлог века.